Preminuo fra Kazimir – Anto Rehlicki

U rane sate Badnjeg predvečerja, u Slavonskom Brodu, u bolnici dr. Josipa Benčevića, u 87. godini života, blago u Gospodinu preminuo je fra Kazimir – Anto Rehlicki.
Fra Kazimir Rehlicki rođen je 7. listopada 1932. godine, od oca Joze i majke Teofile r. Šilikević, u selu Modran, u župi Plehan. Nakon završene osnovno škole na Plehanu, upisao je 1943. godine Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Godine 1949. obukao je franjevački habit, te je nakon novicijata, za vrijeme studija teologije položio svečane zavjeta 1955. godine. Pri završetku studija, 25. srpnja 1958. godine, za svećenika ga je zaredio mons. dr. Marka Alaupović, nadbiskup vrbosanski.


Za vrijeme svog svećeničkog i redovničkog djelovanja služio je kao župni vikar u Busovači, Žeravcu, Sivši, Podhumu i Foči, kao samostanski vikar u samostanu u Tuzli i u samostanu na Plehanu, te kao župnik u Sivši, Žeravcu, Ljubunčiću, Koraću i Sivši. Nakon rata, do jeseni 2017. godine služio je u Sivši, odakle je premješten na Plehan, kako bi svoju starost provodio redovnički u samostanu.
U ljeto, 18. kolovoza ove godine proslavio je svoj dijamantni jubilej misništva. U listopadu su započeli značjni zdravstveni problemi u funkcioniranju srca i krvnih žila, zbog čega je hospitaliziran u bolnici u Slavonskom Brodu, odakle je nakon stabilizacije zdravstvenog stanja vraćen na Plehan. Nakon značajnog pogoršanja, 11. prosinca hospitaliziran je u bolnici u Orašju, odakle je prmješten na koronarni odjal u bolnici Dr. Josipa Benčevića u Slavonskom Brodu, gdje se nanovo rodio za Nebo u predvečerje proslave Kristova rođenja.
Njegovim odlaskom u skromnosti Franjevačke provincije Bosne Srebrene ostala je velika praznina, a napose franjevačkoj zajednici u njegovom matičnom samostanu na Plehanu. S vjerom da njegovo rođenje u Nebo za sve nas još jednog zagovornika više, molimo Gospodina da ga što prije ubroji među svoje izabrane i da mu podari vječni pokoj.
Sveta Misa zadušnica služit će se na Plehanu, u petak, 28. prosinca u 12.oo sati u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Marka Evanđelista, a nakon nje bit će sprovod na Fratarskom groblju na Plehanu.
Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

 

Franjevački samostan Plehan

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.