Potvrđen šesti slučaj infekcije koronavirusom u ZDK, zaražena sestra muškarca iz Potočana

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen je šesti slučaj infekcije koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu. Sestra muškarca iz Tešnja (49), kod kojeg je ranije potvrđena infekcija, a s kojim je imala bliski kontakt, od jučer je počela pokazivati kliničke simptome bolesti, nakon čega su prema epidemiološkom protokolu uzeti brisevi, a analizom je utvrđeno da je žena (58) inficirana koronavirusom COVID-19.

Pacijentica će biti prebačena u izolatorij, a obavit će se epidemiološki tretman svih potencijalnih kontakata te poduzeti potrebne epidemiološke mjere. Sve dosadašnje infekcije su bile importovane iz inostranstva (Italija), a ovo je prvi registrirani slučaj prijenosa infekcije unutar Zeničko-dobojskog kantona.

U izolatoriju Kantonalne bolnice Zenica trenutno se nalazi pet osoba – četiri iz Zenice i jedna iz Tešnja, kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom COVID-19.

Izvršena je i analiza briseva muškarca iz Zenice (60), čija je supruga (57) jučer smještena u izolatorij KBZ-a, te je utvrđeno da je muškarac negativan na koronavirus.

Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite, te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa suspektnim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije.

 

Visoko.co.ba/Krizni štab za praćenje novog koronavirusa ZDK

Last modified on Subota, 21 Ožujak 2020 09:25

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.