Video: Otvorena nova knjižnica u Usori

Video: Otvorena nova knjižnica u Usori

U sklopu obilježavanja Dana općine u Usori je svečano otvorena novoizgrađena zgrada knjižnice. U izgradnji objekta vrijednog oko 160.000 maraka, uz Ministarstvo civilnih poslova BiH i Vladu Republike Hrvatske, sudjelovali su i Federalno ministarstvo za prostorno uređenje i Fondacija za bibliotečku djelatnost FBiH.

Na ovaj način su stvoreni su optimalni uvjeti za rad knjižnice koja je do sada radila u zakupljenim prostorima mjesne zajednice.

Nova zgrada knjižnice na 250 metara kvadratnih posjeduje sve potrebne sadržaje. 18.000 knjižničarskih jedinica, za razliku od ranijeg perioda, bit će na pravi način klasificirano.

„Odvajamo, dakle, kao i sve druge kolege, sve druge knjižnice, posudbeni odjel od odjela za djecu. Imamo zavičajnu zbirku, stare i rijetke knjige. Imamo poseban fond kojim se možemo pohvaliti, a to je fond Jozefine Dautbegović“, ističe Daliborka Matošević, direktorica JU „Opća biblioteka“ u Usori.

Za ovu malu općinu svaki novi sadržaji iz oblasti kulture su vrijedni, ističu u općinskoj upravi.

„Za Općinu Usora to je iznimno jer mi, kao mala općina nemamo baš mogućnosti, kao veći gradovi, veće sredine, imati priliku i za jedan kulturni i sportski život“, kaže načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić.

Zanimljivo je da su obje novoizgrađene zgrade biblioteke u posljednjih 50 godine u našoj zemlji, one u Tešnju i Usori, na području ZDK. „Osim ove dvije novootvorene biblioteke, otvara se uskoro biblioteka nova i u Olovu i imamo još mogo planova“, kaže Nina Bunjevac Salkić, predsjednica Udruženja bibliotekara ZDK.

Sredstva za izgradnju osigurana su iz više izvora. 50.000 maraka su izdvojili iz Federalnog ministarsva prostornog uređenja. ZDK osigurava sredstva za plaće i tekuće održavanje. „Konkretno smo mi ovaj novac opredijelili za utopljavanje ove zgrade, odnosno toplotnu izolaciju i za ugradnju stolarije“, pojašnjava Josip Martić, ministar prostorog uređenja FBiH.

„U vidu plaćanja tih plaća, naknada, materijalnih troškova, a evo, sukladno mogućnostima i drugi vidovi finansijske potpore“, kaže pomoćnik ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Marinko Tokić. Biblioteka u Usori danas ima 400 članova.

 

 

Preuzeto sa : federalna.ba


Media

Last modified on Četvrtak, 17 Svibanj 2018 18:01

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.