Anto Gašić Toni - vukovarski heroj iz Usore

Kao što većina Vas zna, danas, 18.11.2020 godine je dan sjećanja na Vukovar. Grad je pao nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila.

U obrani Vukovara poginulo je puno boraca koji su bili iz raznih dijelova Hrvatske, ali bilo je i onih heroja koji su iz stranih zemalja došli da brane Vukovar od agresora.

Jedan od njih je i naš Usoranin Anto Gašić zvani Toni Švicarac.

Toni Švicarac je u Vukovar došao 27.09.1991 godine sa zagrebačkim dragovoljcima. Bio je u obrani sajmišta kod mini marketa gdje je ubrzo bio i teško ranjen u stomak.

Iako teško ranjen, pobjegao je iz bolnice i ponovno se vratio na sajmište, gdje je ubrzo nakon toga postavljen je za zapovjednika 204 vukovarske brigade.

U nekoliko teških napada kad bi se većina povukla, Toni je sa mitraljezom ostajao i zadržao položaje.

Pri jednom povlačenju ostao je da čuva odstupnicu koju je držao i nažalost pogođen je iz snajperskog metka.

Donosimo Vam neke od priča njegovih suboraca:

Mira:

I ja ga se sjećam sa položaja. Znam samo da se jednog dana pojavio i da je zračio nekom snagom i ulijevao povjernje. Išli smo skup pokojni Oliver Jovanović, on, ja i još netko ali se nemogu sjetit tko, izvući ranjenu ženu iz kuće pored koje su odmah u susjednom dvorištu bili četnici. Vidjevši njega onako sigurnog u sebe i sve što radi, ni ja se nisam bojala.

Biljana:

Kad je bio u ulici Desna sudoperica ( kod mini marketa ) obilazio civile u podrumima gdje sam i ja bila, pitao nas je jel nam nešto fali, a nama najmlađima svaki put donosio male čokoladice...Bilo je i Srba u podrumu i snjima je bio oprezan ali korektan...šta reći nego ljudina od čovjeka...

Branko:

Zvali su ga Tony Švicarac, na sebi je imao maskirnu odoru a najviše što sam zapamtio to je bio njegov šljem koji je bio sav pohaban. Netko mi je rekao da je Tony prije rata išao za svećenika. Čovjek je bio toliko hrabar i smiren te nije pokazivao nikakve emocije. Nažalost tog jutra kad nas je vodio, pogodio ga je snajperski metak i nismo ga mogli izvući...

Ivan:

Sve što sam rekao o njemu i sitnim pojedinostima za koje su mogli znati samo uži krug obitelji, dokazuje da nijedna riječ nije lažna. On je istinski Heroj o kojem se jako malo govori. Došao je u pakao Vukovara kad je bilo najgore i mnogi ga nisu ni upoznali.

VJEČNA MU SLAVA I HVALA.

 

 

Sve informacije u ovom tekstu su prikupljene od suboraca i obitelji pokojnog Tonija...Vječna mu slava i hvala

Last modified on Srijeda, 18 Studeni 2020 11:00

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.