Predstavljena knjiga "Prvi su stradali golubovi"

 Promocija knjige „Prvi su stradali golubovi" autora Bore Jelića održana je sinoć u Općoj knjižnici Usora u Sivši.

O knjizi i autoru govorili su Daliborka Matošević, Ivica Budulica Strikan, Ilija Ivkić i Franjo Bratić. Na početku sve prisutne pozdravila je djelatnica knjižnice Tanja Ćosić.

Daliborka Matošević naglasila je kako je u knjizi riječ „o posve jednostavnim pričama koje podrazumijevaju ratna iskustva, a koja su postala uzrokom brojnih smetnji."

Kazala je kako je autor naslikao Usoru na papiru u njenim teškim vremenima „a na papiru su ostale suze koje nikada ne mogu presušiti."

Ivica Budulica naglasio je kako ga je ova knjiga vratila u prošlost i sjećanje na stradale „golubove" Usore. Kazao je kako se „sam autor često vraća u ona vremena ili pak i ne izlazi iz njih. Ponekad imam dojam da Boro još nije završio rat. Bar onaj u sebi i sa sobom, ali nije u tome sam. Mnogi od nas još uvijek 'ratuju' skupa s njim.“

Ilija Ivkić autora je nazvao „čovjekom od pera“ koji je djelo napisao na sebi svojstven način „ležerno, nenametljivo, čini mi se jednostavno, ali istinito." Kazao je kako „ova knjiga nije i neće biti nekakav važan povijesni izvor iz koje će se izučavati usorska povijest od '92. do '95., ali je jedan lijep podsjetnik na to vrijeme."

Franjo Bratić osvrnuo se na književni put Bore Jelića naglasivši kako „pisanje i stvaranje pripadaju izuzetno nadarenim ljudima." Kazao je kako se u knjizi „odlično oslikava život običnog vojnika" te da ovakvo pripovijedanje „odiše humanizmom i porukom da se ovakvo što više nikada ne ponovi."

Na posljetku autor je zahvalio donatorima, izdavaču i ilustratoru koji su omogućili da knjiga ugleda svjetlo dana.

Program su sviranjem i pjevanjem uveličale Anna Petrović, Ana Matošević, Ana Rajkovača te čitanjem odabranih pripovijetki Nevena Ćosić i Daliborka Matošević.

 

 

Tekst preuzet sa facebook stranice Radio Usora.

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.