IV. IZVANREDNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE USORA

IV. IZVANREDNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE USORA

Jučer je, sa početkom u 16h u sportskoj dvorani osnovne škole održana je IV. izvanredna sjednica Vijeća Općine Usora. Zbog situacije u kojoj se nalazimo osim većeg prostora primjenjene su i ostale mjere zaštite. Također radi nazočnosti manjeg broja ljudi iz službi su izočili dio redovitih službenika i gosti. Predsjedatelj se na početku zahvalio svim vjećnicima na iskazanoj odgovornosti.Svi vjećnici su bili nazočni.

Usvojen je predloženi dnevni red

1. Izvješće o općoj situaciji uzrokovanoj pandemijom

2. Prijedlog odluke o obustavi plaćanja naknada za privremeno korištenje javnih površina, zemljišta i objekata

3. Prijedlog odluke o obustavi od provođenja obveza iz Odluke o naknadama za vatrogastvo u 2020. godini

4. Informacija o izvršenju Proračuna Općine Usora za 2019. god.

5. Izvješće o radu i poslovanju JPU "Ivančica" za 2019. godinu

6. Prijedlog zaključka o prihvatanju inicijative vijećnika Ante Matića 


Cijeli dnevni red podređen je neprilikama izazvanim zbog epidemije. Prve tri točke izravno, dok su preostale poput izvršenja proračuna za proteklu godinu i poslovanja vrtića također za proteklu godinu uvrštene kako bi vijećnici imali cjelovitu informaciju u normalnim uvjetima i svrsishodnije se odredili spram novonastale situacije uzrokovane pandemijom.

Usvojena je odluka o izvršenju proračuna od 4.095.028,16 KM ostvarenog prihoda. Uz 1.319.637.49 KM prispjelih namjenskih sredstava koja zbog kašnjenja kapitalnih projekata nisu u protekloj godini oprihodovana. Recimo poput mosta koji se ovih dana završava.

Uključujući ova sredstva da je brža realizacija projekata plan proračuna bio bi prebačen. Također u poslovanju vrtića primjetna je dobra uzlazna putanja. Nažalost zbog pandemije ovi pokazatelji odnosno izvješća će biti daleko lošiji ove godine.

Vezano za prve točke bitno je kazati da je vijeće donijelo odluku o obustavi plaćanja naknada za privremeno korištenje javnih površina, zemljišta i objekata za sve neplaćene zakupe Općini a od 1. travnja pa do 31. prosinca 2020. godine.

Druga odluka je oslobađanje naknade za vatrogastvo za 2020. godinu svih gospodarskih subjekata. Ovo su interventne mjere koje je Vijeće donijelo, a nadalje su na cjelokupnu analizu usvojena i 4 zaključka.

1. Ekonomija Pored prvih interventnih mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa (Covid-19) zadužuje se Općinski načelnik i Služba za gospodarstvo i financije da na temelju analize mjera utvrđenih sa razine FBIH i ZDK pripremi prijedlog ostalih mjera iz nadležnosti Općine Usora za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica.


2. Obustavljaju se od izvršenja svi programi potpora utvrđeni Proračunom za 2020.godinu za : kulturu, sport, udruge građana, poljoprivredu, za razvoj gospodarstva ( osim zaključenih ugovora ) i stambeno zbrinjavanje mladih, do utvrđivanja rebalansa proračuna za 2020.godinu, a u cilju provedbe planiranih mjera iz točke 1.ovog Zaključka.

3. Daje se preporuka Upravi i Nadzornom odboru JKP " Usora " da razmotri i donese Odluku o oslobađanju od naknada za odvoz smeća za gospodarske subjekte koji su obustavili djelatnost, počev od 1.travnja 2020.godine pa dok su na snazi mjere ograničenja ( zabrane ).

4. Zbog pandemije koronavirusa ( Covid-19) i naloženih mjera obustavljen je rad vrtića Javna predškolska ustanova " Ivančica " Usora i upitan je nastavak obavljanja djelatnosti u kojoj je zaposleno 8 djelatnika. Zbog općeg interesa očuvanja ove ustanove i gubitka izvornih priroda od djelatnosti zadužuje se Općinski načelnik da kroz budući rebelans Proračuna za 2020.godinu iznađe mogućnost dodatnog sufinanciranja J.P.U " Ivančica " Usora.

 

RADIO USORA

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.