Ministar Grubeša: Omogućit povratak svih državljana BiH u svoju zemlju

Ministar Grubeša: Omogućit povratak svih državljana BiH u svoju zemlju

Ministarstvo pravde BiH uputilo je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Informaciju o sprječavanju ulaska BiH državljana u Bosnu i Hercegovinu, o čemu je upoznato primitkom niza pritužbi domaćih državljana kojima je onemogućeno da se vrate u svoju matičnu zemlju.

„Iz pritužbi smo saznali da je od strane policijskih službenika Granične policije BiH državljanima BiH onemogućen povratak, odnosno ulazak u Bosnu i Hercegovinu, s obrazloženjem da ne posjeduju važeću putnu ispravu inzistirajući na posjedovanju putovnice izdane od tijela Bosne i Hercegovine. Službenici Granične policije nisu priznavali posjedovanje osobne iskaznice BiH kao dovoljan dokaz posjedovanja državljanstva, uslijed čega su još izdavali i prekršajni nalog“, istaknuo je ministar Josip Grubeša.

Kao obrazloženje svojih postupaka, policijski službenici pozivaju se na posebne mjere uvedene na graničnim prijelazima BiH u cilju sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19), konkretnije na odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu koju je donijelo Vijeće ministara BiH („Službeni glasnik BiH“, br. 18/2020 i 20/2020), a kojom je propisana obveza posjedovanja važeće putovnice za ulazak u Bosnu i Hercegovinu stranih državljana (uključujući hrvatske državljanine). 

Međutim, osoba koja ima osobnu iskaznicu Bosne i Hercegovine nikako se ne može smatrati strancem, pa čak i ako je u Republiku Hrvatsku ušla s putovnicom Republike Hrvatske, jer je dopušteno imati dvojno državljanstvo. Zakon o osobnoj iskaznici državljana BiH člankom 2. propisuje mogućnost korištenja osobne iskaznice BiH za prelazak državne granice, što ne može biti, ali i nije isključeno odlukom koju je donijelo Vijeće ministara BiH.

Ministar Grubeša je naznačio: „Ono što nam je namjera ovom Informacijom je da upoznamo Vijeće ministara BiH da je ovo izvanredno stanje, gdje ljudi nisu mogli anticipirati ovakve i slične probleme, i veliki je broj slučajeva kada su osobe, državljani BiH, na valjan način napustili Bosnu i Hercegovinu, međutim novonastalom situacijom, povratak na isti način im je onemogućen.“.

Večernji.ba

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.