TRENUTNE INFORMACIJE O STANJU NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA U BIH I NEKIM EUROPSKIM DRŽAVAMA

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i većine evropskih zemalja. Informativni centar BIHAMK-a prati situaciju u BIH i regiji i redovno  informiše javnost o stanju na graničnim prelazima.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (poslovni ljudi koji posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv na poslovni sastanak u BiH, kao i negativan test na Covid-19 ne stariji od 48 sati, zdravstveni radnici koji dolaze u BiH radi angažmana u struci, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,prekogranični radnici, službe i timovi Civilne zaštite, pripadnici vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozači i pratitelji u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu, čelnici država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH, tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH, stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, državljani susjednih država koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u Bosni i Hercegovini, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja privrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu. Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

Državljani BiH koji se vraćaju u BiH od 21.05. više ne idu u samoizolaciju.

NAJAVA ZATVARANJA GRANICA EUROPSKE UNIJE
Vanjske granice Europske unije (plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) bit će zatvorene do 15.06.  Mjera se odnosi na sve građane nečlanica Europske unije koji neće moći ući u EU ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi obitelji građana EU ili ako nisu diplomati. I dalje će se propuštati dvosmjerni transportni promet, te liječnici koji rade u EU, a žive pograničnom području u nekoj od država izvan EU. 

HRVATSKA: Zatvoreni su svi granični prelazi sa BiH.

Ulazak u Republiku Hrvatsku za hrvatske državljane.

Za hrvatske državljane ne provodi se više mjera samoizlacije u trajanju od 14 dana već im se prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku od strane granične policije uručuje letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojima se preporučuje da čim više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku. Navedeno vrijedi i za strane državljane kojima se pod posebnim uvjetima dopusti ulazak u Republiku Hrvatsku.

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane.

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:

1.posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boravitim odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
2.Posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
3.Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u ovome času ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

SLOVENIJA: Slovenska granica otvorena je za državljane iz zemalja EU i Evropskog gospodarskog prostora (EGP), ako u zadnjih 14 dana nisu boravili izvan EU. Za državljane iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora…) ostaju ograničenja i obvezna karantena ako ulaze u Sloveniju s namjerom ostanka. U slučaju državljana EU, njihov ulazak u Slovaniju može biti odbijen ukoliko imaju simptome koronavirusa.Svi manji granični prelazi prema Italiji su zatvoreni. U funkciji su granični prijelazi: Vrtojba, Rateče, Fernetiči, Škofije i Krvavi potok (5–23).

SRBIJA: Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

AUSTRIJA: Kontrola na granicama prema susjednim zemljama produžena je do 31.05. Državljani Austrije ili oni koji imaju boravak u Austriji idu po ulasku u 14-dnevnu kućnu izolaciju. U slučaju da test na COVID obavljen za ovo vrijeme bude negativan, prekida se kućna izolacija. Svi ostali koji žele da uđu u Austriju moraju imati sa sobom negativan CORONA test, koji ne smije biti stariji od 4 dana. Ukoliko se nema taj test, neće se moći ući u Austriju.Izuzetak su sezonski radnici, kao i osobe koje imaju obavezno zdravstveno osiguranje u Austriji, ukoliko imaju potrebe za pregledima (o čemu mora postojati dokaz. Studenti koji studiraju na austrijskom univeritetu u Južnom Tirolu mogu ući u Austriju da ne idu u 14-dnevnu samoizolaciju.

MAĐARSKA: Mađarska je zabranila ulaz u državu svim stranim državljanima. Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima. Robni promet je dozvoljen uz stroge kontrole. Ta vozila se mogu kretati po strogo propisanim cestama i zaustavljati samo na unaprijed dogovorenim benzinskim stanicama.

NJEMAČKA: Granične kontrole prema Austriji, Francuskoj i Švicarskoj ostaju do 15.06., ali od 16.05. kontrole su fleksibilnije i provode se na osnovu rizika. Za putovanje i dalje treba imati opravdan razlog, turistička putovanja nisu moguća. Granične kontrole sa Luksemburgom završene su 15.05., dok će se otvaranje granice sa Danskom uskladiti sa Danskom vladom. 

ŠVICARSKA: Ulazak u Švicarsku moguć je za državljanje Švicarske, kao i one koji imaju boravak u Švicarskoj, te u hitnim situacijama.

ITALIJA: Još uvijek je na snazi zabrana ulaska i izlaska iz Italije, kao i ograničenje kretanja u samoj zemlji. U Italiju mogu ući državljani Italije, osobe koje dolaze u hitnim situacijama, zbog medicinskih ili profesionalnih razloga. Obavezna je 14-dnevna kućna izolacija.Oni koji dolaze iz poslovnih razloga mogu odložiti karantin, ukoliko napuste zemlju 72 sata od ulaska.

 

Preuzeto sa Bihamk.ba

Last modified on Subota, 23 Svibanj 2020 08:55

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.