Pokrenuta inicijativa da Austrija otvori granice sa BiH i da se građani po povratku oslobode karantina

Europski parlamentarac Andreas Schieder iz Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) pozvao je na "koordinirani europski pristup" pri otvaranju granica usljed pandemije koronavirusa, posebno se osvrnuvši na zemlje bivše Jugoslavije.

Schieder upozorava kako ljudi iz Austrije s korijenima iz bivše Jugoslavije imaju poteškoće pri povratku iz starih matičnih zemalja. Inicijativa koju je pokrenuo njegov stranački kolega Ahmed Husagić iz SPÖ-a usmjerena je na rješavanje ovog problema.

U skladu s ovom inicijativom, zatraženo je od austrijskog kancelara Sebastiana Kurza da oslobodi 14-dnevnog karantina ljude koji se vraćaju u Austriju iz zemalja bivše Jugoslavije, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu.

"Važno je da je građanima s korijenima iz bivše Jugoslavije nakon toliko vremena omogućimo da posjećuju svoje porodice. Vrlo je važno da vlada poduzme mjere kako bi ispunila ove zahtjeve", rekao je Ahmed Husagić.

Prema riječima Schiedera, Italija nije Lombardija, a ni Austrija nije Ischgl, što su najteže pogođene regije koronavirusom u ovim zemljama. Stoga, kako je kazao za Kosmo, moraju se uzeti u obzir svi podaci kako bi se što brže otvorile granice i omogućila putovanja u Europu.

"Otvorene granice i sloboda putovanja su neka od najvećih dostignuća i jedan od najvažnijih simbola europskog ujedinjenja. Zbog toga moramo otvoriti granice što je brže moguće, koordinirano i uvažavajući rizike po zdravlje. Uz to, turizam je središnja grana privrede. Moramo brzo pronaći načine da spasimo firme i radna mjesta u ovoj industriji", rekao je Schieder.

Da li će volja Austrije da potakne EU parlamentarce da se založe za otvaranje granica sa BiH biti poziv i vlastima u BiH da otvore granice za EU građane, ostaje da vidimo.

Last modified on Petak, 05 Lipanj 2020 07:51

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.