Od rujna povećanje penzija u FBiH, sa zaostacima od početka godine

Retroaktvino usklađivanje penzija za 2,8 posto, što u suštini znači povećanje, u Federaciji Bosne i Hercegovine odnosit će se na cijelu ovu godinu. Tako je danas odlučila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici.

U zaključku sa sjednice Vlade je navedeno da se uskađivanje vrši u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Usklađivanje za one koji ostvaruju novčani dohodak na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata će se vršiti u iznosu od 0,6 posto.

Vlada je za usklađivanje penzija zadužila Zavod penzionog/mirovinskog osiguranja.

Podsjećamo, nakon što je sredinom lipnja dogovoreno da se usklađivanjem obuhvati cijela godina, iz Vlade Federacije je krajem prošlog mjeseca saopšteno da usklađivanjem neće biti obuhvaćen period kada je bilo stanje nesreće.

Direktor entitetskog Zavoda za penziono i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić za Klix.ba je prošle sedmice izjavio da izuzimanje navedenog perioda nije zakonito i da se, kako je rekao, vjerovatno desio nesporazum. Za to je odgovornim smatrao Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Klix.ba

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.