Tešnjaci o Don Iliji Marinoviću

U današnje vrijeme sijanja sjemena mržnje u pojedinim dijelovima BiH, ja kao Tešnjak sam zadovoljan što to ne vidim da se pojavljuje u Tešnju u nekom obliku koji bi bio vrijedan pažnje. Veliku zaslugu za to imaju i vjerske zajednice na čelu sa vodećim ljudima. Kako pišem Dnevnik pratim sva događanja pa između ostalog prisustvujem i prijemima povodom vjerskih praznika. Lijepo se osjećam kada vidim na svakom obilježavanju i don Iliju, previzitera Miroslava i Fuada ef. U obraćanju na prijemima čuju se riječi pohvale za lokalnu zajednicu, na čelu sa Načelnikom, kao i za privrednike koji svi skupa doprinose suživotu na prostoru naše Općine. Župnici imaju svoje posebno mjesto kada se govori o proteklom ratu za očuvanje dobrih međunacionalnih odnosa na nivou Općine (izuzev Ravlića) kao što su župnici Anto Bajić, Anto Burić zvani Suljo i fra Ilija Puškarić.

Velečasni don Ilija Marinović, župnik Župe Jelah, je jedan od onih koji doprinosi dobrim međunacionalnim odnosima. Pokazuje to i broj gostiju na Domjenku povodom Božičnih blagadana kada na prijemu možete vidjeti skoro sve istaknute nosice javnog života u Tešnju, ali i u Ze-Do kantonu, FBiH i BiH koji su iz Tešnja (ove godine zbog pandemije bio je znatno manji broj gostiju). Jednostavan, spreman za komunikaciju sa građanima bez obzira na vjersku pripadnost, prisutan na javnim skupovima gdje se očekuje njegovo prisustvo., Voli i šalu, pa je sa njim zadovoljstvo razgovarati o svim temama. To zadovoljstvo imao sam ove sedmice kada sam ga zamolio za jednu kafu u Ukusu kako bi ga zabilježio u Dnevnik kao aktuelnu javnu ličnost.

Don Ilija Marinović, rođen 12.12.1971. u brojnijoj obitelji u Pirama. Osnovnu školu završava u Novom Šeheru, a Klasičnu gimanziju u Dubrovniku. Nakon srednje škole pohađa filozofsko-teološki studij pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu – afilirana teologija u Sarajevu.

Prvu službu nakon primanja svetog reda obavlja u Zenici, župa Crkvice.

Potom je imenovan tajnikom Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije do prelaska za odgojitelja i profesora u Katolički školski centar “Petar Barbarić” u Travniku. Kasnije postaje vojni kapelan u Sarajevu, a zatim odlazi za župnika u Kolibe kod Bosanskog Broda. Župnikom župe sv. Ivana Krstitelja u Jelahu-Tešnju, imenovan je u svibnju 2013. godine.

Husein Galijašević /Tesanjski dnevnik

Last modified on Četvrtak, 11 Veljača 2021 20:45

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.