Žene velikog srca oboljelima od raka pomažu u kućanstvu: 'Nije lako čistiti kada ste bolesni...'

Udruge Nismo same i Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna u suradnji s gradom Zagrebom pokrenule su jedinstveni projekt u kojem zapošljavaju gerontodomaćice kako bi pomogle oboljelima.

Kad je bio zagrebački potres, shvatila sam da nemam toliko šute po podu samo zato što je zapela u paučini koji su ispleli mreže po stropu. Eto, u takvom je stanju bio moj dom jer sam se u tom periodu nosila sa zahtjevnom terapijom. Trenutačno sam na drugoj jednako zahtjevnoj terapiji i jedva uspijem održavati podove.

Za veća čišćenja nemam energije, a u procesu liječenja uz podršku bližnjih i okolinu važno je da naš dom bude svjetlo i čisto mjesto u kojem ćemo se lakše nositi sa posljedicama terapije - priča Ljiljana Pranjić iz Zagreba (53) koja se već više od 20 godina bori sa dijagnozom karcinoma dojke.

 

Razmišljajući upravo o problemu i činjenici da su mnoge oboljele žene prisiljene samostalno voditi kućanstva, udruge Nismo same i Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna u suradnji sa gradom Zagrebom osmislile su projekt vrijedan oko 1,4 milijuna kuna kojeg u cijelosti financira Europska unija.

- Projekt se zove Žene za žene i traje godinu i pol. Pritom ćemo zaposliti 15 žena iz teško zapošljivih skupina, dakle riječ je o ženama iznad 50 godina koje dolaze iz sustava socijalne skrbi ili su žrtve obiteljskog nasilja. One upravo završavaju tečaj za gerontodomaćicu na Pučkom otvorenom učilištu kojeg plaća projekt. Njime ćemo obuhvatiti najmanje 90 žena oboljelih od malignih bolesti kojima će gerontodomaćice pomagati u kući poslovima koji uključuju kuhanje, čišćenje, odlazak u trgovinu ili pratnju na terapiju ili pregled. Nekad će samo s njima trebati popiti kavu - pojašnjava Đana Atanasovska iz Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna.

Projekt će provoditi samo u Zagrebu, a među novozaposlenim gerontodomaćicama se našla i Mirjana Matošević (51).

- Prije dvije i pol godine sam dobila dijagnozu raka dojke, bila sam na operaciji i nadam se da sam izliječena. Slučajno sam vidjela objavu udruga i baš sam se razveselila. Naime, ljudi nerijetko nisu svjesni da iako oboljeli imaju obitelj i prijatelje, oni imaju svoj život i poslove i ne mogu biti stalno na raspolaganju. Usto, ponekad ih ni ne želite opterećivati brigama oko liječenja. Kako sam sve to sama prošla, najbolje ću ih razumjeti i pružiti im ono što trebaju. Ja nisam imala pomoć i znam koliko bi mi značilo samo da je netko došao i bio tu da sa mnom podijeli iskustvo. Želim da oboljele žene znaju da nisu same i da se imaju na koga osloniti - priča Mirjana koja će u nove radne pobjede sa svojim kolegicama, zaploviti početkom travnja.

Dodala je kako ne očekuje da će posao biti previše zahtjevan, a ona je spremna pružiti oboljelima sve što bi im moglo zatrebati. Kaže kako će se oko svega dogovarati, pa očekuje ugodnu radnu atmosferu. Nakon što se razboljela dobila je otkaz, a kaže kako je do sada radila posao kuharice, njegovateljice i prodavačice.

- Kad vodiš bitku sa bolešću, a onda još izgubiš posao, ne znaš gdje se okrenuti i ostaješ bespomoćan. Zato ćemo mi u skladu s mogućnostima pomoći ženama da se pokrenu i bave raznim aktivnostima, jer aktivnost omogućuje da se odmaknemo od problema - kaže Mirjana.

 

Kompletan članak pročitajte OVDJE.

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.