Večeras prelazimo na ljetno računanje vremena

Zadnju nedjelju u mjesecu ožujku prelazimo na ljetno računanje vremena. Tako ćemo u noći sa subote na nedjelju “izgubiti” jedan sat budući da ćemo kazaljke sata morati pomaknuti s dva na tri sata.


Iako je Europska unija još 2019. godine predložila svojim članicama da od 2021. godine prekinu naviku pomjeranja sata, od toga još nema ništa. Naime, neke grane gospodarstva još uvijek nisu spremne za provođenje te odluke. Tako da ćemo sutra opet pomjerati kazaljke. Trenutačno većina europskih zemalja kao i većina zemalja Sjeverne Amerike još uvijek pomiče kazaljke, dok ostatak svijeta ili je prestao s tom navikom ili je nikada nije ni primjenjivao.


Benjamin Franklin je već davne 1784. godine predložio pomicanje kazaljki sata jer ga je prema njegovim tvrdnjama frustrirao gubitak dnevnog ljetnog vremena. Međutim, njegovu ideju nisu tada prihvatili. Tek je u 20. stoljeću Njemačka bila prva zemlja koja je krenula za pomicanjem kazaljki. U tom periodu energija koja se štedjela pomicanjem sata bila je jako velika. U današnje vrijeme, kada je svijet u ekonomskom i industrijskom svijetu otišao toliko daleko, pomicanjem sata se ne štedi previše energije.


Kada bi gledali koje je vrijeme ispravnije ljetno ili zimsko, odgovor bi bio zimsko. Naime, tijekom zimskog računanja vremena sunce se u podne nalazi najviše na nebu.


Zato večeras ne zaboravite pomaknuti kazaljke na vašem satu.

Last modified on Subota, 27 Ožujak 2021 07:46

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.