Sve veci problem pasa lutalica u Usori

Zbog velikog broja prijava Komunalno-vodnoj inspekciji općine Usora, vezanih za pse lutalice a naročito u krugu školskih ustanova, obavještavamo vlasnike pasa, kako bi izbjegli kaznenu odgovornost, da se o istima brinu na način propisan Zakonom o zaštiti životinja ("Sl-glasnik BiH" br: 25/2009 i 9/2018), te Odlukom o javnom redu i miru (Službeni glasnik Općine Usora broj 02/08).

“Vlasnik psa je dužan obezbijediti životinji adekvatan smještaj, neophodnu njegu, pravilnu ishranu, zdravstvenu zaštitu, odgovarajuće higijenske i veterinarsko-zdravstvene uvjete prostora u kojem boravi, te obezbijediti da se držanjem životinje ne zagađuje okolina i ne uznemiravaju treća lica.

Vlasnik je dužan osigurati nesmetano kretanje kućnog ljubimca u skladu s potrebama i s obzirom na životinjsku vrstu, te na način koji ne ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi i životinja.

Kućni ljubimci mogu se kretati javnim površinama pod nadzorom posjednika, na povodcu ili uz primjenu druge opreme koja onemogućava nekontrolirano kretanje kućnih ljubimaca javnim površinama. Zabranjeno je kretanje kućnih ljubimaca na dječjim igralištima, neograđenim dvorištima škola i vrtića.”

U skladu sa prethodno navedenim odredbama, pozivamo vlasnike pasa na pojačanu brigu o svojim ljubimcima, posebice se to odnosi na onemogućavanje nekontroliranog kretanja životinja u krugu školskih dvorišta i dječijih igrališta, jer se u suprotnom vlasnici pasa izlažu mogućnosti sankcioniranja.

Usora.com

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.