U župi Teslić otac sa svoje dvoje djece primio prvu svetu pričest

U župi Teslić 29. svibnja svjedočili smo uistinu neuobičajenome događaju. Naime, toga dana otac Vladimir Mesaroš sa svoje dvoje djece primio je sakrament prve svete pričesti pod pučkom svetom misom. Baka je prvopričesnike dovodila na vjeronauk pa se onda uključio i otac Vladimir, piše Večernji list BiH.

Ipak, u župi je bila velika radost jer, dok ova djeca odrastu, nema dijeljenja nikakvih sakramenata: krštenja, prvi pričesti, krizme ni vjenčanja. Samo pokope ne možemo nikako izbjeći. Možda netko “zaluta” pa se to dogodi, ali regularno nema nikakvih naznaka ni najava o primanju svetih sakramenata. Ugođaju je doprinio i lijep aranžman koji je napravila Erna Elčić iz župe Maglaj, za koju se kaže da “nema u što se ne razumije”.

Dobro je da su župljani vidjeli kako se može i u poodmakloj dobi primiti sakramente, kao što je otac djece Vladimir učinio, uz brižnu pripravu i uključenje u život župe, u liturgijske događaje. U ovakvoj sredini treba imati i hrabrosti i odvažnosti u ovoj dobi. Unatoč svemu tome, u Vladimiru se probudila svjedočka vjera jer se osjećala velika radost i kod njega i supruge mu.

Naime, u ovome se kraju još uvijek osjećaju posljedice iz bivšega sustava, odnosno komunističke ideologije.

U župi u mješovitim brakovima mladići i djevojke vjerski nisu poučeni, bilo da je riječ o pravoslavnoj, bilo rimokatoličkoj vjeri, pa tako žive život bez ikakva vjerskog opredjeljenja, sve to kako se ne bi “uvrijedilo” bračnoga partnera druge vjerske provenijencije, pa se u takvim obiteljima ostaje bez ikakva vjerskoga odgoja.

 

preuzeto sa Vecernji.ba

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.