Žepče, Vareš, Usora... punom parom grade poslovne zone koje će donijeti stotine radnih mjesta

Model poslovnih zona na najbolji mogući način omogućuje privlačenje novih investitora, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta, što podiže standard života

Model poslovnih zona koji je raširen u nizu lokalnih zajednica diljem BiH pokazao se kao pun pogodak kada je riječ o privlačenju investicija, a što je dobrim dijelom posljedica činjenice da su lokalne, ali i županijske vlasti, prepoznale takav način gospodarenja kao iznimno učinkovit za razvoj općina i gradova, piše Večernji list BiH. 

Poticaji

Jedno od ministarstava koje aktivno radi u procesu potpore daljnjem razvoju ovog modela je i Ministarstvo za gospodarstvo Zeničko-dobojske županije koje je nositelj aktivnosti u tom pravcu, a nedavno je Vlada ZDŽ-a doznačila lokalnim zajednicama odobrena sredstva poticaja u iznosu od 1.031.232,51 KM namijenjena subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona.

Ugovori o dodjeli sredstava putem javnog poziva potpisani su s osam lokalnih zajednica - Gradom Zenica (Poslovna zona “Zenica 1” - 150.000,00 KM), te općinama Tešanj (PZ “Bukva-Vila” - 143.686,36 KM), Vareš (PZ “Kram” - 118.150,80 KM), Maglaj (PZ “Liješnica” - 150.000,00 KM), Žepče (PZ “Radovlje” - 129.833,85 KM), Doboj Jug (PZ “Mravići” - 72.058,40 KM), Usora (PZ “Srednja Omanjska” - 150.000,00 KM) i Olovo (PZ “Golubište” - 117.503,10 KM). Tom je prilikom ministar gospodarstva Zlatko Jelić objasnio kako se radi o sredstvima naknada od koncesija, ali je stavio naglasak i na samu tematiku poslovnih zona, objasnivši kako se izgradnjom dobiva maksimalna dodatna vrijednost za uložena sredstva.

Drugim riječima, model poslovnih zona na najbolji mogući način omogućuje privlačenje novih investitora, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta, što podiže standard života. Ilustrativan je podatak, nastavlja Jelić, prema kojemu je, primjerice, Općina Usora od 870 zaposlenih u 2016. godini danas došla do 2030, a što je dokaz o iznimnoj isplativosti koncepta poslovnih zona.

Koliki je značaj za jednu lokalnu zajednicu izlišno je naglašavati, no ipak treba ukazati na činjenicu da je model poslovnih zona jedan od ključnih motora pokretača lokalnog gospodarstva. Jelić tako ističe kako se svaka uložena marka višestruko isplati te doprinosi većem broju investicija kao i novim radnim mjestima, a posebno je važno kako danas svaka općina/grad u ovoj županiji ima poslovnu zonu. Inače, Jelić je podsjetio kako je od 2009. godine, kada je pokrenut ovaj program, do 2016. godine Vlada ZDŽ-a za izgradnju poslovnih zona odobrila sredstva u iznosu od tri milijuna KM, a od 2016. do danas više od 5 milijuna KM, tako da je do sada za ovu namjenu do sada izdvojeno oko 9 milijuna KM.

Razvoj poduzetništva

Iz Usore ističu kako je svrha uspostave i opremanja poduzetničkih zona poticanje razvoja poduzetništva, kako bi se poduzetnicima omogućio povoljniji i jeftiniji način gradnje poslovnog prostora, odnosno doprinos stvaranju poduzetničkog okruženja, tako da Općina Usora u okviru svojih nadležnosti poticajnim mjerama stvara preduvjete za ulaganje i razvoj. Inače, pri izradi Prostornog plana Općine Usora posebna je pozornost posvećena upravo potrebama gospodarstvenika i investitora te je postavljena jasna vizija gospodarskog razvitka Usore kroz uspostavu i opremanje poduzetničkih zona. U susjednoj općini Žepče također veliku pozornost pridaju unaprjeđenju modela poslovnih zona, a primjer dobrog gospodarenja vidljiv je i iz konteksta poslovne zone Polja, gdje su vlasti u početku oslobodili poduzetnike 75 posto rente, a na svim ostalim područjima svi poslovni subjekti oslobađani su od 30 do 75 posto, ovisno o broju zaposlenih.

preuzeto sa vecernji.ba

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.