Znate li zašto slavimo Sveta Tri Kralja?

Po kršćanskoj tradiciji blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje slavi se 6. siječnja i znači objavu Boga čovječanstvu u ljudskom liku - u osobi Isusa Krista.

Riječ je o svetkovini Božje objave u kojoj se spominje pohod trojice mudraca, Isusovo krštenje te Isusovo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj. Sveta tri kralja, koji su po tradiciji kraljevi ili mudraci, prema napisima iz evanđelja, došli su se pokloniti Isusu nakon rođenja u Betlehemu.

Prema Evanđelju po Mateju, Baltazar, Melkior i Gašpar došli su s istoka u Jeruzalem, prateći betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu ih je primio kralj Herod, koji ih je želio prevariti na način da mu kažu gdje se Isus rodio kako bi ga ubio.

Kada su pronašli Isusa, trojica mudraca darovala su mu: tamjan - kao Bogu, zlato - kao kralju te plemenitu mast, odnosno smirnu - kao čovjeku. Kasnijim tumačenjima, kršćanske su crkve uz ovaj blagdan govorile o 'objavi poganima' jer su Baltazar, Melkior i Gašpar prepoznati kao pripadnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo tako što im je javio o rođenju Spasitelja.

 

 

Izvor:tportal.hr

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.