Ivana Matić, ravnateljica Osnovne škole: "Čeka nas puno toga novog, svi ćemo se morati prilagoditi novoj situaciji"

S obzirom na novonastalu situaciju uzrokovanu koronavirusom, odlučili smo porazgovarati sa ravnateljicom Osnovne škole "Ivan fra Frano Jukić", gospođom Ivanom Matić.

 1. Već ste šest mjeseci ravnateljica OŠ "Ivan fra Frano Jukić". Možete li nam opisati svoj rad?

- Prvih mjesec dana je bilo poprilično teško. Odmah sam uvidjela kako se posao ravnatelja uveliko razlikuje od poslova nastavnika. Sve mi je bilo nepoznanica, a u isto vrijeme je bila potrebna fleksibilnost i brzina da pohvatam sve konce. Na početku sam puno toga možda i griješila, vjerujem i dan danas da se dogodi pokoja greškica, no smatram kako je sve to ljudski i kako ništa ne može biti savršeno.

Sve te greške pretvorim u korisno iskustvo i obvezno izvučem pouku iz njih. Velika je odgovornost voditi ustanovu u kojoj imam otprilike 50 djelatnika i oko 250 učenika. Ovdje moram naglasiti kako uz sebe imam dobar tim suradnika. Svi djelatnici su spremno pružiti podršku i korisne savjete, a ja sam ponosna što sam dio takvog kolektiva.

2. Kako to da ste odabrali poziv ravnatelja?

- Volim izazove, a biti ravnatelj jedne škole je veliki izazov. Kroz rad s djecom sam stekla lijepa iskustva i mnogo toga i od njih naučila. Iznenadili biste se koliko toga oni imaju za reći. Obožavam rad s djecom. Međutim, rodila se želja za promjenom te sam htjela na neki način poboljšati rad u školi svojim novim idejama i željom za napretkom.

Imam mnogo toga na umu, te se nadam, ukoliko nam financije to budu dopuštale, da ću svoje ideje i ostvariti.

3. Što se promijenilo u školi otkad ste vi ravnateljica i jeste li zadovoljni svojim radom?

- Malo je nezahvalno odgovoriti na ovakvo pitanje. Ne znam jesu li se stvari uveliko promijenile, ali vjerujem i smatram kako malim koracima prema naprijed ćemo također učiniti puno. Kažu da su najbolji ravnatelji oni koji nikad ne zaboravljaju kako je biti nastavnik.

Nadam se da će mi to biti pravo mjerilo u radu s mojim djelatnicima na obostrano zadovoljstvo. Svaki mali korak prema naprijed bit će nešto dobro za našu djecu, a to je zajednički cilj svih naših djelatnika.

4. Koliko je prvaša upisano ove godine i je li broj djece manji ili veći u odnosu na prošlu godinu?

- Ove školske godine imamo sveukupno 28 prvaša, 14 djevojčica i 14 dječaka. Broj je malo veći u odnosu na prošlu godinu, ali se ipak nekoliko godina unazad isti posebno i ne mijenja. Kada govorim o prvašića, moram s radošću napomenuti kako smo ove školske godine uveli nešto novo. No, neću puno o tome kako ne bih karika iznenađenje. Sve ćete saznati 7.rujna, jer kao što čujem jako su se obradovali pismima koja su stigla na njihove adrese u kojima smo ih pozvali na poseban prvi dan škole.

5. Koje mjere nas čekaju u školi, s obzirom na pandemiju COVID-19, u cijelom svijetu pa tako i u našoj Usori?

- Čeka nas puno toga novog. Svi ćemo se morati prilagoditi novoj situaciji, ne samo učenici i roditelji, već i djelatnici. Nastava koju smo dosad poznavali više neće biti išta. Cjelokupni boravak u školi će se vremenski skratiti. Na našoj Facebook stranici smo objavili nekoliko važnih informacija prema Uputama iz Općine Usora.

Vjerujem da su svi roditelji prvenstveno u strahu zbog cjelokupne situacije, no uvjeravam vas kako ćemo se svi maksimalno truditi za očuvanje zdravlja svih nas, a posebno naših učenika.

6. Hoće li se nova školska godina odvijati u školama ili online?

- Odlučili smo novu školsku godinu započeti u učionicama. Kombinirana ili online nastava će se uvesti u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na području Općine Usora.

7. Što biste poručili našim učenicima?

- Našim učenicima želim, unatoč svemu što se događa u svijetu pa i kod nas, da ne izgube svoju dječiju ushićenost. Vjerujem kako su svi poželjeli školu, a posebno mi djelatnici koji jedva čekamo vidjeti naše učenike jer su škole bez njih zaista tmurne. Želim nam svima radosnu i uspješnu novu školsku godinu. Nadam se kako će biti ispunjena lijepim uspomenama, osmjesima i novim prijateljstvima.

Last modified on Nedjelja, 30 Kolovoz 2020 17:30

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.