VIDEO; Kolinda Grabar Kitarović - "Mi ne želimo nametati rješenja, već pomoći da se problemi u BiH riješe"

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, kazala je danas da je Hrvatska istinski prijatelj BiH koji želi samo dobro BiH i u njenim unutarnjim pitanjima, ali i u drugim vanjskopolitičkim prioritetima.

"Imali smo otvoren dijalog. Razgovor o pitanjima koji opterećuju odnose je najbolji put za unapređenje saradnje. Osim što mi je dužnost štititi interese Hrvatske dužnost mi je graditi mir i prijateljske odnose s drugim zemljama, a nema zemlje s kojom je to potrebnije od BiH", stav je hrvatske predsjednice.

Dodala je da Hrvatska geografski grli BiH te je važno graditi međusobne odnose, iznoseći podatak da je Hrvatska uložila milijardu eura u privredu BiH, 1,6 milijardi eura iznosi prošlogodišnja vanjskotrgovinska razmjena, a pola miliona turista iz BiH posjetilo je Hrvatsku.

"Oko 200 hrvatskih firmi posluje u BiH, a oko 100 bh. firmi posluje u Hrvatskoj. Postoje brojna područja za ulaganja u oblasti energetike, telekomunikacija, putne infrastrukture i industrije", stav je Grabar-Kitarović.

Obećala je pomoć BiH kada je u pitanju njen put ka Evropskoj uniji i aktivaciji Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je da je razgovarano o mnoštvu pitanja, dodajući da niti jedno od otvorenih pitanja nije toliko teško da se ne može razgovorom riješiti.

Istaknuo je da se na taj način mogu unaprijediti odnosi između dvije zemlje i unutar BiH koja je u izraženoj predizbornoj kampanji te je potrebno zadržati primarni vanjskopolitički prioritet, a to su put ka Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Mišljenja je da BiH zaslužuje kandidatski status i poželio da to bude realnost ove kalendarske godine što bi, kaže Čović, olakšalo odnose između BiH i zemalja susjedstva, ali i unutar BiH.

"Za aktivaciju MAP-a i dobijanje kandidatskog statusa je pravo vrijeme jer bi se moglo desiti da će se odlaganjem otežati komunikacija unutar BiH", zaključio je Čović.

Nakon sastanka s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, predsjednica Grabar-Kitarović razgovarat će s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Čović nakon sastanka sa Grabar-Kitarović: Pelješki most je strateški interes BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, nakon sastanka sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović  poručio je da je Pelješki most strateški interes BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

"Jesam za to da do kraja zaštitimo interese BiH i to ćemo raditi. Više puta sam naglasio da je Pelješki most strateški interes BiH", izjavio je Čović.

Izrazio je čast što su danas imali priliku sa hrvatskom predsjednicom razgovarati o mnoštvu pitanja koji mogu unaprijediti odnose između BiH i Hrvatske, ali i odnose u samoj BiH.

"Obzirom da se mi nalazimo već u izraženoj predizbornoj kampanji današnje razgovore smo iskoristili da naglasimo značaj, ali i vašu ulogu u proteklom vremenu kako bi BiH zadržala svoj primarno vanjsko-politički prioritet, a to su evroatlantske integracije. Zahvaljujemo za sve ono što ste do sada uradili", pojasnio je Čović.

Mišljenja je da BiH zaslužuje pažnju te da se osigura da se na neki način aktivira MAP.

"Mislim da je pravo vrijeme ova godina. Uvjeren sam da je ono što ste do sada radili bilo u interesu jačanja odnosa BiH i Hrvatske. Mislim da i dalje trebamo raditi na jačanju naših gospodarskih odnosa", istakao je Čović.

Naveo je da postoji jako puno prostora za izgradnju preduslova za daljnje prometne, energetske i svih drugih oblika infrastrukture kako bi omogućili da mladi ljudi u BiH prepoznaju mogućnost da BiH može biti jedno izraženo područje za investiranje.

"S te strane, raduje da smo danas imali otvorene razgovore, da smo se mogli dotaknuti i svih onih otvorenih pitanja. Mislim da nijedno od njih nije toliko teško da ga ne možemo riješiti u jednom laganom razgovoru", naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima, stvorena je loša klima, ali mišljenja je da za nju apsolutno nema mjesta. 

"Ja vas motiviram da idemo kao i do sada, kao pravi prijatelj BiH da nam pomognete da mi unutarnje odnose uredimo sami, da imamo partnera u Republici Hrvatskoj kako bi nastavili voditi našu vanjsku politiku kako smo to zajednički radili", kazao je Čović.

Dotakao se i Izbornog zakona BiH kazavši da su o tome razgovarali do te mjere da još jednom naznače da postoji potreba da se unutar BiH pokušaju naći rješenje, a rok do kojeg se mogu dogovarati je početak maja.

"Treba da pokušamo naći rješenje, a mi ćemo ta rješenja tražiti između sebe. Načelo je, donijeti izmjene izbornog zakonodavstva koje bi se mogle usvojiti u Parlamentu do najdalje, 7. maja ove godine i da tada možemo imati proglašene izbore", izjavio je Čović. 

Optimističan je jer je to jedini put. 

"BiH može preživjeti isključivo kao zajednica tri konstitutivna naroda i drugih građana koji u njoj žive. Vjerujem da je pred nama imperativ u naredna dva-tri mjeseca donijeti izmjene izbornog zakonodavstva u okviru Predsjedništva BiH, Doma naroda FBiH i Mostara", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Čović je kazao da "nažalost, mi nemamo još strategiju vanjske politike BiH, te da je moguće da će danas biti donesena na Predsjedništvu".

Grabar-Kitarović će posjetiti i Parlamentarnu skupštinu BiH i održati sastanak s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićom.

Tokom dana bit će upriličen i susret hrvatske predsjednice sa kardinalom Vinkom Puljićem nadbiskup vrhbosanski i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom.

Drugog dana posjete, četvrtak, bit će posvećen obilasku srednje Bosne, samostanu Guča Gora, tvornici u Novoj Bili, gdje je i Hrvatska bolnica fra. Mato Nikolić. Posjetit će i Vitez gdje će se susresti sapredstavnicima tamošnje lokalne samouprave, potom Katolički centar "Ivan Bosco" u Žepču i Usoru.

U petak, Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja službeni posjet u Tuzli, gdje će posjetiti Franjevački samostan "Sv. Petra i Pavla", nakon čega će otputovati u Derventu i Orašje. 

 

 

Izvor: federalna.ba/agencije


Media

Last modified on Srijeda, 17 Siječanj 2018 22:15

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.