Djevojčica Klara iz Usore i profesor Benjamin pišu muzičke uspjehe

Mnogi znaju kazati kako je uz podršku porodice i okoline sve moguće, a da je zaista tako dokaz je i jedanaestogodišnja Klara Džido iz Usore, koja je već počla nizati značajne muzičke uspjehe. Učenica je trećeg razreda Paralelne osnovne glazbene škole “Ivan fra Frano Jukić” u klasi nastavnika Benjamina Hasanića. Svirati klavir odlučila se gledajući strica i rodice kako sviraju, te se i kod nje probudila želja za sviranjem ovog instrumenta.

 

„Klara ima dvije sestre. Starija sestra ne svira, a mlađa je nedavno upisala glazbenu školu i svira gitaru. Stric je čini mi se inicijativa svega ovoga. Njegove cure sve sviraju, tako da je Klara imala od koga da vidi i nauči. Kada smo dobili poziv da se prijavi na sate klavira prvo smo vidjeli da li ona to želi ili ne želi. Ja sam kao dijete imala ogromnu želju da naučim, ali nikada nisam naučila. S obzirom da u porodici četiri uzrasta već sviraju klavir, i to profesionalno, imala je doticaja s tim. Tako je krenula u glazbenu školu i pokazala veliku želju za tim“, kazala je na početku našeg razgovora Klarina mama Martina.

 

Iako zbog Covid-a nije imala priliku ići na mnoga natjecanja, jer se nisu ni održavala. Ipak na ona, na koja je otišla, nije se vratila bez ostvarenih rezultata.

 

„Na prvo natjecanje smo otišli u drugom razredu. Planirali smo već i pred kraj prvog razreda, ali tada je već i Corona bila pa nisu neka natjecanja ni održavana. Kod nje se pokazao interes za klavir i naprednije je gradivo svirala, pa sam onda odlučio zašto već ne otići na neko natjecanje i zašto da se ne promovira sama Klara, ali i da ona vidi kako je svirati u nekoj velikoj sali, na koncertnom klaviru, da upozna drugare i da shvati da se u suštini natječe sama sa sobom, a ne recimo sa drugarima. Svi mogu svirati isto gradivo ili drugo, ali postoje neke stvari koje mora zadovoljiti u nekoj epohi ili u nekom poglavlju kojeg svira ili samog nekog kompozitora“, kazao je Klarin nastavnik, Benjamin Hasanić, te dodao:

Naše prvo natjecanje bilo je u Bijeljini, internacionalno natjecanje Primavera, kada smo osvojili drugu nagradu. Generalno nismo razmišljali da osvojimo neku nagradu, nismo išli s tom mišlju, nego čisto da predstavimo našu školu, općinu, da klara vidi kako je to svirati na takmičenjima.

 

Prije nekoliko mjeseci Klara je imala priliku biti i na Internacionalnom natjecanju Mozart. Žiri kojeg su sačnjivali glazbeni stručnjaci i pijanisti iz Rusije, Makedonije, Indonezije, Srbije te BiH dodijelili su Klari 92,50 boda.

Opširnije na jelah.info

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.