Božićno drvce nekad se kitilo orasima, lješnjacima, vatom...

Jedan od najljepših božićnih običaja je kićenje bora. Iako se prema dobrim starim običajima on kiti na Badnjak, mnogi su nestrpljivi pa puno ranije na drvca u svojim domovima stave kuglice i svjećice. Kićenje bora star je običaj, a kod nas se raširio sredinom 19. stoljeća.

I prije pojave ovog običaja domovi su se kitili. Ukrašavali su se cvijećem i raznim plodovima. Onda su oko 1850. godine u domove došli borovi. Kitili su se jabukama, šljivama, kruškama, raznim slasticama i ukrasima izrađenim od papira. Među ukrasima posebno su se izdvajali pozlaćeni orasi i lješnjaci.

Neki su na drvca stavljali komadiće vate, voska ili papira koji su simbolizirali snijeg. Bogatiji ljudi imali su ukrase posebno kupljene za ukrašavanje drvca. Ispod drvca redovito su se postavljale jaslice. Bile su napravljene obično od drveta i simbolizirale su Isusovo rođenje.

Iako neki i danas poštuju stare običaje i drvca kite kako su to radili naši stari, mnogi ipak kupuju razne kuglice. One mogu biti slamnate, staklene, plastične. Figurice kojima se ukrašava bor mogu biti okrugle, ali i raznih drugih oblika. Na vrh drvca mnogi stavljaju zvijezdu.

Pored kuglica posebnu draž svakom božićnom drvu daju svjećice, šarene ili jednobojne. Osim borova, mnoge obitelji kite i ostatak svojih domova. Posebna pozornost daje se prozorima na koje se postavljaju razni ukrasi.

Cijeli dom slavi Božić. Osim u domovina, božićna drvca kite se i na ulicama brojnih gradova. Svjećice se postavljaju na stabla, stupove... U vrijeme Božića gradovi su predivni.

Među najglamuroznijim drvcima je ono koje se kiti u američkom gradu New Yorku. Tisuće lampica svake godine osvijetle bor na Manhattanu. Kada se prvi put pale lampice na ulicama se okupe deseci tisuća ljudi. Svi žele biti dio božićne čarolije.

Last modified on Nedjelja, 24 Prosinac 2017 09:59

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.