Božić - Otajstvo utjelovljene ljubavi

Gledajući natpise na majicama, društvenim mrežama, reklamama mogli bismo reći da današnji svijet pršti od ljubavi. Je li ova konstatacija vjerodostojna? Dok nam na majicama piše love vrlo često smo depresivni, dok drugima šaljemo razna srca i poljupce preko društvenih mreža ipak smo usamljeni, slušamo obilje pjesama o ljubavi osjećajući manjak ljubavi u svom životu.

Pojam ljubavi u današnjem vremenu gubi svoju vrijednost, biva profaniziran. Nasuprot tomu kršćanska vjera ljubavi pridaje središnje mjesto. Krepost ljubavi smatra se većom od kreposti vjere i nade. Isus sve zapovijedi vjerničkog života svodi na ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu.

One su u biti nerazdvojne. Ljubav prema bližnjemu vodi nas do upoznavanju ljubavi Božje, a iskustvo ljubavi koju nam Bog pruža motivira nas da ljubimo svoje bližnje. Rekne li tko: ‘Ljubim Boga’, a mrzi brata svog, lažac je. Jer tko ne ljubi svoga brata kojega vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti (1Iv 4,20). Kršćanski vjernici moraju svaki dan preispitivati svoju savjest o djelima ljubavi: iskazujem li dovoljno ljubavi Bogu, svome mužu/ženi, svojoj djeci i roditeljima? Imam li ljubavi za one s kojima radim, s kojima se družim, koje susrećem, za one koji su u potrebi, siromašne, odbačene? Iskazujem li ljubav prema svim Božjim stvorenjima kroz svoj odnos prema prirodi? Kršćani vjeruju u događaj utjelovljenja Božje ljubavi u Isusu Kristu i ovih dana taj misterij slavimo.

Svemogući Stvoritelj postao je jednim od nas, ušao u ljudsku povijest kako bi nam pokazao kako trebamo živjeti. Svojim utjelovljenjem i svojom smrću na najizvrsniji način pokazao je svoju ljubav prema nama jer veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje (Iv 15,9-17).

Ljubav je toliko otajstvena i savršena da i samog Boga tako nazivamo: Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu (1Iv 4,16). Bog je onaj koji nas neprestano ljubi, onaj koji nas je prvi ljubio od trenutka našeg stvaranja, onaj koji nas neizmjerno ljubi unatoč našim greškama, padovima, propustima. Svaka proslava Božića nova je prilika da na Božju ljubav uzvratimo svojom ljubavlju, iskrenom ljubavlju prema Njemu, a samim time i svim njegovim stvorenjima.

Bog se želi ovaj Božić iznova roditi u našem srcu, preobraziti naše živote i ispuniti nas radošću, mirom i ljubavlju. Na nama je odluka o odgovoru na ovaj Božji poziv. S ovim mislima iskreno vam želim da doživite puninu Božje ljubavi kako biste iskreno ljubili sebe i svoje bližnje jer svijet bez ljubavi i ne bi bio svijet (Goethe).

Čestit vam Božić i sveto porođenje Isusovo!

Fra Antonio Gašić

Last modified on Nedjelja, 24 Prosinac 2017 16:14

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.