28.12. – Sveta Nevina Dječica

Židovski kralj Herod dogovorio se sa Sveta Tri Kralja, da mu pri povratku jave gdje se nalazi novorođeni Kralj Isus. Bog se ukazao kraljevima u snu i poručio im, da odu kući bez povratka Herodu, što su i učinili. Herod ih je čekao, dok nije shvatio da se neće vratiti. Želio je dati ubiti Isusa, jer se bojao da će ga zbaciti s kraljevskog prijestolja. To je bila zabluda, jer je Isus došao uspostaviti Kraljevstvo Božje (Nebesko), a ne zemaljsko.

Herod je ljutit i uplašen naredio svojim vojnicima, da ubiju svu mušku djecu u Betlehemu i okolici od dvije godine na niže (Mt. 2,16). Vojnici su to i izvršili. Isusa nisu uspjeli pogubiti, jer je na vrijeme Anđeo u snu poručio Svetom Josipu da s Djevicom Marijom i Isusom pobjegne u Egipat.

Ne zna se točan broj pogubljene djece. U Isusovoj prvoj godini života nakon odlaska Svetih Triju Kraljeva. Crkve ih časti mučenicima, koji su u Raju. jer su nevini stradali za Isusa i umjesto Isusa. U katoličkom kalendaru  slavi se blagdan Nevine dječice 28. prosinca, tri dana nakon Božića.

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.