Predstavljen 65. broj Napretkovog Godišnjaka

U srijedu, 24. siječnja 2018. u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održan je tradicionalni godišnji susret s novinarima gdje je predstavljen i 65. broj Napretkovog Godišnjaka. Ovim brojem ujedno je obilježen i Godišnjakov jubilej, 110 godina od izlaska prvog broja koji je davne 1907. godine tiskan pod nazivom Hrvatski narodni kalendar. Svakako je zanimljiva činjenica da je Hrvatski narodni kalendar u pojedinim godinama dosezao nakladu od čak dvanaest tisuća primjeraka što je i danas velika brojka za neke dnevne listove u Hrvatskoj. To je dovoljan pokazatelj koliko je Napredak u proteklim vremenima bio nositelj kulture, posebice na prostoru Bosne i Hercegovine.

U svom govoru Franjo Bratić, glavni urednik Godišnjaka iznio je osnovne podatke o ovom broju te je naglasio da i ove godine Godišnjak ima veliki broj autorskih tekstova iz područja kulture, književnosti, filozofije, teologije kao i izvješća o radu podružnica. Godišnjak je tako podijeljen na deset tematskih cjelina, a svakako najveći dio zauzima VIII. poglavlje koje sumira rad podružnica kroz njihova izvješća pa se na taj način dođe i do brojke od 575 različitih kulturnih događanja kroz 2016. godinu. U ovom broju predstavljena je Likovna kolonija Usora koja je obilježila deset godina djelovanja pa su tako u IX. poglavlju uvrštene fotografije likovnih djela sudionika kolonije sa po jednom fotografijom djela što predstavlja i svojevrsni katalog kolonije. Po riječima urednika, ta praksa će se nastaviti i ubuduće predstavljajući i druge kolonije u organizaciji Napretkovih podružnica.

Ovogodišnji broj Godišnjaka donosi i dodatak CD na kojem se nalaze svi dosadašnji Hrvatski narodni kalendari od 1907. pa do ukidanja Društva 1948., što je dragocjen materijal za sve one koji će kroz različite oblike znanstvenog rada, ali i kao zanimljivu informaciju koristiti u svojim proučavanjima kao presjek života i rada u tom periodu.

 

Opširnije na: Hkv.hr

Last modified on Petak, 26 Siječanj 2018 15:19

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.