VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA ODOBRILA MILION KM ZA MALINARE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 121. sjednici, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrila poljoprivrednim proizvođačima isplatu sredstava u iznosu 972.830,00 KM na ime podrške za proizvodnju maline. Podršku u visini od 0,25 KM po kilogramu proizvedene maline  ostvarilo je 2617 poljoprivrednih proizvođača koji su ispunili uslove iz Javnog poziva.

Ministar Himzo Smajić naglašava da je Vlada ovim potezom ispunila dogovor sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača, kao i da će sredstva opredijeljena za proizvodnju maline doprinijeti stabilizaciji prozvodnje malina na području Kantona i očuvanju liderske pozicije. Preme podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, na području Kantona imamo ukupno 3500 proizvođača maline koji su zasadili preko 650 hektara ove kulture.

Rebalansom Budžeta Kantona, sredstva za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji uvećana su sa 2,5 na 2,8 miliona  konvertibilnih maraka. Uvećanje je omogućilo ralizaciju svih zahtjeva koji smo zaprimili na osnovu Javnog poziva za realizaciju poticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2017. godini.

 

 

Preuzeto sa zdk.ba

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.