U Usori u februaru počinje proizvodnja industrijskih robotskih regala

Kompanija Ferretto Group Central Europe iza koje stoji italijanski investitori početkom februara naredne godine, ukoliko se za to steknu tehnički uvjeti i dobiju odgovarajuća odobrenja trebala bi početi proizvodnju industrijskih robotskih regala, saznaje poslovni portal Akta.ba.

U ovoj kompaniji priliku za zaposenje dobit će veliki broj nezaposlenih. Ferretto Group već je raspisala oglas za zapošljavanje industrijskog analitičara, dizajnera paletnih regala, referenta nabave, referenta za pravne i ljudske resurse.

"Ovo društvo će postupno vršiti zapošljavanje, kako se bude vršio transfer tehnologija i nabava novih linija u proizvodnji. Prema preliminarnom planu do kraja 2018. godine planira se ukupno uposliti od 80 do 100 novih radnika", kazao nam je Džemal Klepić, generalni direktor kompanije Ferretto Group Central Europe.

Navod kako će osnovni proizvod u tvornici biti metalne police i regali za paletna skladišta kao i drugi sistemi za skladištenje, u ovisnosti od potreba kupaca.

Proizvode će plasirati 95 posto na strana tržista, većinom na tržista EU i dijelom na regionalna tržišta, dok je pet posto proizvodnje planirano za lokalno tržiste.

Pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i financije, Anto Bonić kaže kako se veliki značaj pokretanja ove tvornice ogleda u nekoliko bitnih aspekata. U prvom redu to pojašnjava potvrda da je poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini privlačno za inozemne investitore, kao i da je općinska uprava Općine Usore, sa svojim kapacitetima i pravilnim pristupom jamac investitoru, kao pouzdan lokalni partner, koji se pridržava dogovorenih uvjeta i poslovnih odnosa u pogledu preciznog i blagovremenog izvršavanja preuzetih poslovnih obveza i utvrđenih odnosa.

"Značajan aspekt je uz stvaranje nove vrijednosti i poboljšavanje pokazatelja vanjskotrgovinske razmjene (izvoz 95 posto) i povećanje poreznih prihoda, kako države BiH, tako i s pozicije Općine Usora u kojoj je 2016. godine pokrivenost izvoza uvozom bila 247,31 posto. Nova zapošljavanja, poboljšavanje standarda zaposlenih, zadržavanje radno sposobnog stanovništva, kao i ubiranje pristojbi koje su izvorni prihodi lokalne zajednice bili su bitnim razlogom za davanje pogodnosti ovome investitoru kod ustupanja (prodaje) zemljišta za izgradnju ove tvornice, u svezi čega je investitor preuzeo i konkretne ugovorne obveze", pojasnio je Bonić.

Kako je Akta.ba ranije pisala projekat je vrijedan oko 14 miliona maraka.

 

 

Izvor:Akta.ba

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.