Goran Čančar izradio prve karte uz koje učite o kralježnici, srcu, mozgu i plućima

Poštovanje Gorane ( za prijatelje Gogo ), za početak reci nam nešto o sebi

Poštovanje, imam 25 godina, rođen sam u Tešnju, a odrastao u Ularicama. Osnovnu školu sam išao u Ularicama a od 5.razreda u Sivšu. Srednju ekonomsku školu sam završio u Žabljaku, zatim sam upisao fizioterapeutski fakultet u Tuzli, prošle godine sam diplomirao a ove godine bih trebao i magistrirati u Tuzli.

Otac ti je jedna, slobodno možemo reći, usorska legenda,pokojni Goran Čančar, vlasnik pekare čiji je kruh jela cijela Usora a i šire. Jesi nastavio očevim stopama?

Otac je uzor u mnogim stvarima, ono što je najurezanije u mom srcu je njegova žar i borba za obitelj, prijatelje, ljude koji zaslužuju pomoć, pa čak i neprijateljima je znao pomagati. Nakon njegove smrti sam preuzeo ulogu koja mi je slijedila, ali pekaru je preuzeo najmlađi brat Kristian. Pomažemo mu svi, a posebno brat Marin i mama Doma koji s njim zajedno rade u pekari.

Jedan si od osnivača i pokretača omladinskog pogona u Proleteru iz Makljenovca, jesi li zadovoljan?

Naravno da sam zadovoljan sa omladinskim pogonom, kreirali smo iz ničega nešto prepoznatljivo i stvorili perspektivu mladima za ostanak na rodnoj grudi. Naravno, nisam sam u toj priči, hvala svima koji su na bilo koji način pripomogli i uložili trud da barem jedan timski sport za mlade u Usori zaživi.

Da pređemo na ono najvažnije, tema ovog intervjua je tvoj izum. Izradio si prve karte uz koje učite o kralježnici, srcu , mozgu i plućima, možeš li nam reći nešto više o tome,kako si došao na tu ideju,odakle ti inspiracija?

Kao mali uvijek sam s radošću dočekivao igru karti sa djedom, igrali smo igru zvanu "table". Kako sam stario volio sam s društvom poigrati karti ali s vremenom je se sve digitaliziralo. S obzirom da sam u medicini i učim o medicinskim pojmovima, htio sam spojiti ugodno s korisnim, socijalizirati ljude, postepeno vratiti druženje uživo. Tako da je došla ideja da na obične karte stavim medicinske pojmove i olakšam učenje svima, posebno medicinarima, ali i onima koji žele znati nešto više o medicini i savjetima vezano za zdravlje.

Kome su namjenjene karte ?

Karte su namjenjene svima, bez ikakve podjele. Tko želi učiti i družiti se, ima priliku igrajući se medicinskim kartama iskoristiti vrijeme u korisne svrhe.

Zašto baš karte sa tim pojmovima?

Karte sa medicinskim pojmovima jer smatram da je ta oblast bliska svima, dobro je poznavati sebe i svoje tijelo, uz karte se to može na lakši način dosegnuti.

Jesi li patentirao ovaj proizvod?

Proizvod nije patentiran iz razloga što se društvene igrice ne mogu patentirati, ali proizvod je već prepoznat na tržištu i ima moj potpis. Slične karte na svijetu ne postoje, barem koliko ja znam, tako da inovativan je proizvod u svakom slučaju.

Živiš u Usori, da te pitamo, ima li života za mlade u Usori?

Život u Usori bi se mogao opisati kao miran, sa tendencijom odlaska mladih, ali borbom onih koji su ostali. Života za mlade ima, tko želi naći način naći će ga. Stvoriti će nešto, bitno da je volja jaka.

Hvala ti puno na ovom razgovoru, vjerujemo da će ova tvoja ideja zaživjet u svijetu. Što bi poručio mladim za kraj?

Mladima bih poručio da se trude, ulažu u znanje, da se zabavljaju kroz igru, da poštuju ono što imaju, da hode stazom mira i ljubavi, da pomažu jedni drugima, da se ne dijele nego da se solidariziraju i prihvate jedni druge sa svima manama i vrlinama.

 

 

Usora.ba

Last modified on Petak, 25 Rujan 2020 16:10

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.