Dvojni državljani trećih zemalja moraju posjedovati bh. putovnicu prilikom preslaska granice!

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić poručio je jučer da su svi dvojni državljani dužni posjedovati valjanu bh. putovnicu pri prelasku granice BiH te da je jedino moguće da bh. državljani s osobnom iskaznicom prelaze granicu Srbije i Crne Gore, jer s tim susjednim zemljama postoji potpisan sporazum, piše Večernji list BiH.

Dovoljna hrvatska osobna

No, takve odredbe ne vrijede za osobe koje, uz bosanskohercegovačku, posjeduju i putnu ispravu Republike Hrvatske, nevažno radi li se o osobnoj iskaznici ili putovnici Hrvatske. Naime, ta dva dokumenta dovoljna su za prelazak granice i bez predočavanja bosanskohercegovačkih putnih isprava. Cikotić je izjavu o načinu prelaska granice dao u državnom Parlamentu odgovarajući na pitanje zastupnika Damira Arnauta (NS) zašto se državljanima BiH koji prelaze granicu BiH s bh. osobnom iskaznicom izdaju prekršajne prijave ako ne posjeduju valjanu putovnicu BiH. Cikotić se poziva na odluku Vijeća ministara BiH od 10. rujna o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, kojim se stavlja izvan snage odluka kojom je bilo propisano da državljani BiH koji imaju dvojno državljanstvo mogu ući na teritorij BiH s osobnom iskaznicom, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju.

– Odlukom Vijeća ministara, koja se počela primjenjivati 12. rujna, vratio se u okvire Zakon o graničnoj kontroli BiH i Zakon o putnim ispravama BiH po kojima postupa Granična policija pri vršenju granične kontrole – zaključio je Cikotić.

Istodobno dolazi i informacija da su države članice EU-a prihvatile koordinirati uvjete putovanja stanovništva tijekom pandemije koronavirusa. Tako je dogovoreno na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Unije. To podrazumijeva izradu pandemijske mape država na osnovi koje će se donositi mjere za putovanje, a što se odnosi na uvjete testiranja i karantenu. Usuglašeno je da se mjerama mora osigurati sloboda kretanja, transparentnost za građane i tvrtke te izbjeći narušavanje pružanja usluga.

Novi pristup EU-a nalaže uspostavu zajedničkih kriterija za procjenu rizika zaraze od koronavirusa za svaku državu i regiju pojedinačno. Usuglašeno je da se rizik procjenjuje na osnovi broja testiranih osoba na 100.000 stanovnika u sedam dana prije same procjene, kao i broja onih koji su pozitivni na koronavirus. U obzir će se uzimati i broj novozaraženih ljudi u posljednja dva tjedna u danoj regiji Europe.

Pandemijska mapa je zajedničko mapiranje rizičnih područja u EU. Države i regije na mapi bit će obilježene zelenom, narančastom, crvenom i sivom bojom. Zelenom će biti obilježene one u kojima je broj novozaraženih manji od 25 u posljednja dva tjedna, a postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih četiri posto. Crvenom će, pak, biti obilježene visokorizične zemlje u kojima je situacija lošija u odnosu na uvjete kojima je definirano obilježavanje zelenom i narančastom bojom.

Navedene uvjete moraju primjenjivati sve članice EU-a. Putnici iz dijelova Europe koji su obilježeni zelenom bojom moći će putovati bez ikakvih ograničenja, oni koji dolaze iz dijelova obilježenih narančastom i crvenom bojom mogli bi biti u karanteni, samoizolaciji i podvrgnuti se testiranju prije ili po dolasku u drugu državu. Prema trenutačnoj situaciji, BiH se ne može nadati da će biti obilježena zelenom bojom, a nikakva utjeha nije što je stanje s brojem novozaraženih u mnogim europskim državama još lošije nego u BiH.

Dnevnik.ba

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.