Ove godine ranije: Od 1. studenog obavezna zimska oprema u BiH

U periodu od 1. studenog ove godine do 1. travnja 2022. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme i to bez obzira na vremenske uvjete.

Ovu informaciju potvrdili su iz BIHAMK-a.

"Posjedovanje obavezne zimske opreme bez obzira na vremenske uvjete obavezno je u periodu od 1. studenog ove do 1. travnja naredne godine za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije)", kazali su iz BIHAMK-a.

Kada je riječ o obaveznoj zimskoj opremi, to su gume s oznakama MS, M+S ili M&S te znakom pahuljice, a minimalna dubina gazećeg sloja mora iznositi 4 mm. Moguće je koristiti i gume s ljetnim profilom minimalnog gazećeg sloja od 4 mm, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za stavljanje na pogonske točkove u slučaju zimskih uvjeta.

Gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavlјeni, te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.

Podsjećamo, ranije su vozači u BiH obaveznu zimsku opremu morali imati od 15. studenog do 15. travnja.

 

Klix.ba

Last modified on Srijeda, 13 Listopad 2021 10:57

Kontakt

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.